Sunday, March 29, 2015

Stone

The most striking new addition to the connector is the stacked stone. On the outside, the stone blends very well with the existing brick, a brick that was difficult to match with new brick, while giving the church a modern but very welcoming front door.

On the inside, the stacked stone on the columns will give the connector a warm and inviting environment as our member, and our guests, come through the doors. The stone is not completely up, but the first floor is a good indicator of how it will look.

There are a few other things I also have to show you. The framing off most of the interior walls is in place and, even in some places, the drywall itself is up. This should give you a good idea of the spaces and rooms that come off of the main section of the connector.

 

Most of the exterior stone is up.

 

The yellow siding will be primed and painted a dark brown to complement the rest of the church building.

 

The stairs run along the outside of the building.

 

The stacked stone columns on the first floor will make the area feel warmer.

 

This is a sample of the tile on the first floor.

 

This stacked stone column separates what will be two sets of double doors.

 

This is the hallway to the chapel.

 

The challenges of connecting two buildings of different grades meant the first-floor ceiling is lower in some places.

 

This will be a nursing mothers' room.

 

The railing in the middle will be removed, providing a wider path to travel, with railing on either side.

 

This ductwork is right below the third-floor overhang.

 

This is the view looking up at the ceiling from the second floor.

 

Members of the building committee are looking at the view in the previous photo.

 

This small, curved wall will help guide people into the third floor space.

 

This space on the third floor will likely be a Community Group room at some point.

 

This hallway leads to stairs to the area behind the balcony.

 

This is the view of Tyler Road from the third floor.

 

The third-floor ramp from the connector is available for those who can't take the stairs.

 

The opening on the left is where the new door from the existing stairs will be.

 

Just outside the SMCS library, closets and doors are being reconfigured to help with traffic to and from the balcony.

 

The men's room stalls outside the balcony are now installed.

 

The ladies' room vanity is in place, minus the sinks and faucets.

Stay tune here or on Facebook, Twitter, or Google+ for more updates.

 

 

 

Wednesday, March 11, 2015

A Trip Inside

It's been a while since I've written an a lot has happened in the new connector. I took a trip inside the connector today so I'm going to take you on a trip through the connector too, through the magic of photography. I've included plenty of captions below the photo to explain what you'll be seeing.

 

From the outside, you can tell where all of the windows will be.

 

Two sets of double doors will provide the entranceway on the first floor.

 

A nursing mother's room will be approximately where this table is.

 

The white plastic covers the entry to the first floor of the LEC. A check-in desk will be to the left.

 

The entrance to the chapel is down this ramp.

 

This underground area will be for storage.

 

The welcome desk will be on the right. No, that's not the welcome desk in the photo.

 

Part of the stairs to the second floor.

 

Chris near where the coffee bar will be in the second floor.

 

Behind that door is the foyer for the sanctuary. The ramp leads to the courtyard (behind me).

 

Steps to a landing area outside the second floor entrance to the LEC.

 

Dan outside the entrance to the second floor of the LEC.

 

The second floor access to the elevator.

 

Steps leading up to the third floor.

 

The third floor overlook. You'll be able to see down to the second floor from here.

 

A door to an eventual new Sunday school room.

 

The courtyard as seen from the second floor.

 

Two ways to enter near the bathrooms that are behind the balcony.

 

The other side of the picture above. Steps on the left; a ramp on the right.

 

This door goes straight into the balcony.